ilmaiset porno videot spermainen vittu

..

Tampere seksi wiki

02.01.2018 Saattajat Riihimäki 3

tampere seksi wiki

Kuka tahansa saisi muuttaa kaupunkiin ja toimia haluamassaan ammatissa. Maata kaupungissa ei kuitenkaan saanut viljellä. Toimeentulo hankittiinkin kaupasta ja käsityöstä, sillä tehtaita ei vielä ollut. Lisäksi määrättiin, että kaupungin asukkailla oli oikeus tunnustaa mitä tahansa kristillistä uskoa. Tampereen kaupungin ensimmäiset asukkaat tulivat syksyllä , jolloin tontteja jaettiin 92 hakijalle.

Kauppiaille annettiin paikka Kauppakadun varrelta ja käsityöläisille kaupungin reuna-alueilta. Vesivoimaa alallaan tarvitsevat yrittäjät, kuten värjärit, saivat tonttimaata koskelta. Asukkaista suurin osa muutti muualta. Tampereelle odotettiin jopa ulkomaalaisia, minkä takia Keskustorin reunoille varattiin paikat neljälle kirkkokunnalle.

Tampereen pääkatuna oli aluksi Kauppakatu. Tärkeä markkinapaikka oli alusta lähtien Kauppatori, nykyinen Keskustori. Kaupungissa oli alkuvaiheessa asukasta ja asukasluku kasvoi hitaasti. Kaupungin suurena ongelmana oli se, että sisämaan kulkuyhteydet olivat kehnot.

Vaikka ajan merkantilistisessa hengessä yritettiinkin antaa määräyksiä siitä, minkä alueen talonpoikien olisi tehtävä kauppansa Tampereella, talonpojat kävivät usein myös muualla. Tamperelainen porvari , joka osti tavaraa talonpojilta, joutui kuljetuttamaan tavaransa edelleen rannikkokaupunkeihin, joten talonpoikien oli usein kätevämpää asioida suoraan rannikkokaupungeissa.

Suomenselän talonpoikien oli usein kannattavinta kuljettaa tavaransa Pohjanmaan rannikkokaupunkeihin. Toisaalta Tampereen eteläpuolen talonpojat veivät tavaransa mieluiten suoraan Turkuun.

Ennen Suomen sotaa tutkittiin mahdollisuuksia perata Kokemäenjoki laivaliikenteelle sopivaksi, mutta konkreettisiin töihin ei ryhdytty. Vuonna asetettiin toimikunta nimeämään Tampereen katuja ja tällöin syntyivät muun muassa Hämeenkatu, Hallituskatu, Kauppakatu, Kuninkaankatu ja Puutarhakatu. Vanhan keskustan ruutukaava perustuu vielä nykyisinkin Carl Ludvig Engelin laatimaan ja vuonna hyväksyttyyn asemakaavaan.

Asukasluvun kasvaessa syntyi laajennussuunnitelman tarve ja rakennushallituksen yliarkkitehti Carl Albert Edelfelt laati uuden asemakaavan, joka hyväksyttiin vuonna Edelfeltin kaavan hyväksymisen yhteydessä kadunnimet virallistettiin.

Kirkon viereen rakennettiin Carl Ludvig Engelin suunnittelema samantyylinen kellotapuli vuonna Vaikka Tamperella yrittäminen oli vapaata ja sillä oli merkittäviä tullietuja, teollistuminen oli hidasta. Abraham Häggmanin perustama lumppupaperitehdas aloitti ensimmäisenä kosken keskijuoksulla.

Ruotsin vallan aikana Tampereen menestynein yritys oli valtion viinanpolttimo. Suomi liitettiin Venäjään , jolloin Tampereella oli edelleen alle tuhat asukasta. Tampereen vapaakaupunkiasemaa jatkettiin tämän mahdollistamiseksi. Skotlantilainen , tuolloin Pietarissa työskennellyt insinööri James Finlayson perusti Tampereelle vuonna tehtaan, jonka alkuperäisenä tarkoituksena oli tuottaa kehruukoneita Suomeen muodostettavaa tekstiiliteollisuutta varten.

Tehdas sai suuren maa-alueen kaupungin pohjoislaidalta entisen kruunupolttimon alueelta. Finlayson ei saanut koneitaan kaupaksi, minkä takia tehdas siirtyi puuvillan kehräämiseen.

Vesivoimaa alettiin hyödyntää entistä paljon tehokkaammin ja tehdas alkoi kasvaa. Teollisuuslaitoksen päärakennukseksi rakennettiin Kuusivooninkinen. Muu teollisuus alkoi saapua Tampereelle luvulla, jolloin Messukylän puoleiselle koskenrannalle perustettiin Teiskon järvimalmia hyödyntänyt rautamasuuni. Tästä teollisuuslaitoksesta kehittyi myöhemmin Tampereen puuvillatehdas- ja konepajaosakeyhtiö, Tampella. Keskustori ja Finlaysonin tehtaan väliin. TAKO ja Liljeroosin kehräämö.

Kosken itärannalle syntyi nykyisen Koskikeskuksen alueelle Verkatehdas. Kaikki tehtaat saivat käyttövoimansa koskesta, jonka vesi kerättiin kosken rannoilla olleisiin ruuhiin. Emil Aaltonen siirsi kenkätehtaansa Hattulasta Tampereelle vuonna , mikä merkitsi uuden teollisuudenhaaran läpimurtoa. Tampere kasvoi luvun lopulla nopeasti, sillä vuonna asukkaita oli noin 7  ja vuonna jo 36  Kivitalot muokkasivat Tamperetta uudenaikaiseen suuntaan.

Uudistumista osoittivat myös viemäri- ja vesijohtoverkoston rakentaminen ja sähkövalojen syttyminen. Kaupungin alue kasvoi luvun loppupuoliskolla itään päin. Vuonna kaupunkiin liitettiin kosken itäranta, Kyttälä [18] , jonne edellisenä vuonna oli rakennettu Tampereen rautatieasema , alun perin siis kaupungin ulkopuolelle. Hatanpään kartanon maille Kyttälään oli syntynyt työväestön asuttama esikaupunki, jonka rakennuskanta oli erittäin heikkoa. Kaupunginosan maat siirtyivät alueliitoksen yhteydessä kaupungin omistukseen.

Ne, jotka eivät tähän kyenneet, joutuivat muuttamaan Armonkallioon tai Pispalaan , joka kuului Pirkkalan kuntaan. Myöhemmin kaupunki osti Hatanpään kartanolta myös Viinikan ja lopulta koko kartanon alueen. Aivan luvun lopussa rakennettiin Tampereen ortodoksinen kirkko alkujaan venäläistä siirtokuntaa ja sotaväkeä varten. Rautatieyhteys Helsingistä Hämeenlinnan kautta Tampereelle valmistui vuonna Tampereen ensimmäinen kansakoulu aloitti toimintansa Hämeenpuiston varrella vuonna [25] ja se korvasi tehtaiden ja seurakunnan perustamat koulut, joista tunnetuin oli vuonna aloittanut Finlaysonin koulu.

Ensimmäinen tamperelainen sanomalehti, Sanomia Tampereelta , alkoi ilmestyä vuonna Toinen huomattava lehti oli vuosina — ilmestynyt sosialidemokraattinen Kansan Lehti. Tampere oli luvun alkuun tultaessa Suomen tärkein teollisuuskaupunki, jota leimasi työväestö. Kaupungin ympärille oli syntynyt lukuisia esikaupunkeja.

Näistä tärkeimpiä olivat Viinikka ja Pispala. Erityisesti esikaupungeissa työväestön elinolot olivat heikot. Työväestön suuren määrän vuoksi Tampereelle syntyi luvun lopulta alkaen elinvoimainen työväenliike. Tamperelaiset osallistuivat aktiivisesti muun muassa raittius-, herätys- ja naisliikkeisiin. Osaltaan kehitystä vauhditti varallisuusperustainen äänioikeus , jonka vuoksi kaupungin kunnallispolitiikkaa hallitsivat suurimmat teollisuusmiehet ja kauppiaat. Ensimmäinen maailmansota toi aluksi kaupunkiin hyvinvointia, sillä sota aiheutti talouden korkeasuhdanteen , mutta maaliskuun vallankumous vuonna katkaisi kauppasuhteet Venäjälle.

Suomi oli riippuvainen idänkaupasta erityisesti ruokahuoltonsa osalta, mikä aiheutti erityisesti kaupungeissa ruokapulan. Maan julistautuminen itsenäiseksi ei ratkaissut taloudellisia ongelmia. Mitä ihmettä tapahtui Roseanne Barrille? Näyttävä ura karahti yhteen twiittiin — tällainen oli ikonisen koomikon nousu ja tuho.

Halvalla ja kalliilla ripsivärillä ei olekaan eroa? Asiantuntija kertoo, miten ripsari voi maksaa vain pari euroa. Kummisetä jätti perinnöksi arvottoman näköistä roinaa — seasta paljastui veistos, josta maksettiin 40 euroa. Muuttuko Helsinki aavekaupungiksi juhannuksena? Katso suoraa lähetystä Mannerheimintiestä.

Jari Vähänen suunnitteli vuosia huippusalaista Operaatio Potteria, josta tuli myöhemmin Eurojackpot — nyt päällä on erikoinen 90 miljoonan euron suma. Neymar saa brasilialaisilta rankkaa palautetta — miten kultapoika menetti ison osan suosiostaan?

Vasemmistonuoret kerää ilmiantoja epäreiluista pomoista — Jari Sarasvuo tyrmistyi: Facebook Messengeriin tulee muutos, joka suututtaa käyttäjät takuuvarmasti. Veekasi Mustang koeajossa — 4-vuotias karting-harrastaja Jesse: Kaupungin lukioissa on paikka noin 3  päivälukion oppilaalle. Tampereen kaupunki ylläpitää Tampereen seudun ammattiopistoa Tredua, jossa on noin 8  nuorisoasteen opiskelijaa, noin 8  aikuisopiskelijaa ja 3  oppisopimusopiskelijaa.

Tampere on yliopistokaupunki, ja kaupungissa toimivat Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto sekä avointa koulutusta tarjoava Tampereen kesäyliopisto. Tampereen teknillinen korkeakoulu itsenäistyi ja muutti myöhemmin nimensä Tampereen teknilliseksi yliopistoksi. Tampereen ammattikorkeakoulussa on vuosittain noin 5  oppilasta, ja sieltä valmistuu muun muassa insinöörejä, medianomeja, kuvataiteilijoita ja tradenomeja. Se aloitti toimintansa Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu yhdistyvät vuoden alusta uudeksi Tampereen yliopistoksi.

Tampereella on useita uskonnollisia yhteisöjä. Suurin niistä on evankelis-luterilainen Tampereen seurakuntayhtymä. Evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän lisäksi Tampereella on toimintaa katolisella seurakunnalla, ortodoksisella seurakunnalla , Suomen vapaakirkolla , Tampereen helluntaiseurakunnalla , Suomen Metodistikirkolla , Suomen Adventtikirkolla ja Suomen Baptistiyhdyskunnalla.

Lisäksi Tampereella toimivat muun muassa Jehovan todistajien yhteisö ja Tampereen islamin yhdyskunta. Viimeaikaisessa kielentutkimuksessa tätä etymologiaa on kuitenkin alettu pitää epätyydyttävänä, koska kosken nimi on hyvin vanha ja alueella on asunut aikaisemmin saamelaisia eikä ruotsalaisia. Saamelaista alkuperää on esitetty jo luvun alussa, kun A. Heidän mukaansa sana Tampere juontuisi myöhäiskantasaamen rekonstruoidusta esimuodosta tḙmpḙl.

Kansan suussa Tampere tunnetaan yleisesti lempinimellä Manse. Nimen etymologia on Tampereen vahvassa teollisuusperinteessä, assosiaatiossa Manchesterin teollisuuskaupunkiin Englannissa.

Leikillinen nimitys Suomen Manchester tunnettiin jo luvun alussa. Tampereella on rakennuksia monelta arkkitehtuurin tyylikaudelta. Keskiaikaista rakennuskulttuuria edustaa vain Messukylän kivikirkko. Uusklassismista irtautuneita uusgoottilaisia rakennuksia Tampereella ovat Messukylän uusi kirkko ja Aleksanterin kirkko ja uusrenessanssisia rakennuksia ovat Hatanpään kartano , Raatihuone , Ruuskasentalo ja Näsilinna.

Kansallisromanttinen muotokieli näkyy Tampereella Commercen talossa , Tirkkosen talossa , Palanderin talossa , Tampereen tuomiokirkossa , keskuspaloasemassa ja Kansallispankintalossa. Jugendin jälkeinen klassismi oli pitkälti pohjoismaista, ja sen aikana Tampereella rakennettiin muun muassa kirjastotalo , hotelli Tammer , Tuulensuun talo ja Viinikan kirkko. Funktionalismin noustua luvulla vallitsevaksi tyylisuunnaksi Tampereella rakennettiin muun muassa rautatieasema , Tempon talo , linja-autoasema ja Kaupin sairaala.

Sotien jälkeisen ajan tyylisuunnalle ei ole yhtä hyväksyttyä nimitystä, mutta jälleenrakennuskauden keskeisiä edustajia ovat Suomen Pankin talo , Amurinlinnan kortteli ja Pyynikin uimahalli. Modernistisen kauden rationalistia rakennuksia edustavat Tampereen yliopisto , keskussairaala , Sampola , kauppaoppilaitos , Ratinan stadion ja Kalevan kirkko. Tämän jälkeen monimuotoista modernismia edustavat muun muassa pääkirjasto Metso , Hervannan toimintakeskus , Tampere-talo , yliopiston laajennus ja Nokian toimitalo Hatanpäällä.

Messukylän kivikirkko edustaa Tampereella keskiaikaista rakennuskulttuuria. Sebastian Gripenbergin suunnittelemassa Hatanpään kartanossa on barokkiaineiksia , mutta tyylillisesti se edustaa uusrenessanssia. Keskustan jugendrakennuksiin kuuluu muun muassa Lars Sonckin suunnittelema Tirkkosen talo.

Tampereen linja-autoasema edustaa funktionalismia , ja sen suunnittelivat Bertel Strömmer ja Jaakko Laaksovirta. Suomen Pankin talo on jälleenrakennuskauden keskeisimpiä edustajia. Tampereella on useita modernististia Reima ja Raili Pietilän suunnittelemia rakennuksia. Niistä kansainvälisestikin tunnetuin on Kalevan kirkko. Tampereella järjestetään vuosittain useita kulttuuritapahtumia.

Kesäkuukausien aikana Tampereella järjestetään Tampere Guitar Festival , Tampereen sävel , Tammerkosken sillalla , Tammerfest , Tampereen flamencoviikot , Kukkaisviikot , Tampereen teatterikesä , Blockfest.

Tampereen teatterikesän perustivat Tampereen teatterit ja Tampereen kaupunki vuonna , ja se on Pohjoismaiden vanhin teatterialan ammattifestivaali. Sottiisiin liittyvät myös parittomina vuosina järjestettävä nykykansantanssin ja -musiikin koulutus- ja konserttitapahtuma Tanssimania ja Ruotsin-laivalla järjestettävä kansanmusiikki ja -tanssitapahtuma Folklandia.

Tampereen elokuvajuhlat saivat alkunsa Tampereen lyhytelokuvapäivistä Seuraavana vuonna perustettiin Pohjoismaiden ensimmäinen elokuvafestivaali Tampereen elokuvajuhlat. Sen yhteydessä on sekä kansainvälinen että kotimainen lyhytelokuvakilpailu. Kukkaisviikkojen aikana Tampereella on erilaista ohjelmaa Keskustorilla. Sen alkuperäinen idea vuonna perustettaessa oli monipuolistaa Tampereen kesäohjelmaa.

Ne kestää lokakuusta tammikuulle, ja niiden aikana Tampereen keskustan kauppakatujen ylle ripustetaan erilaisia valokuvioita. Ne järjestetään keväällä vappuna ja syksyllä Tampereen päivän yhteydessä.

Tampere-talo toimii konserttien ja konferenssien pitopaikkana. Esimerkiksi Tampereen kaupunginorkesteri eli Tampere Filharmonia konsertoi Tampere-talossa. Tampereella toimii useita teattereita sekä Tampereen ooppera. Ammattilaisteattereita Tampereella on yhteensä kymmenen. Ne ovat Suomen vanhimpia taidelaitoksia.

Tampereen komediateatteri puolestaan on suurimpia pienteattereita. Tampereen muut ammattiteatterit ovat Teatteri Siperia , ravintolateatteri Teatteripalatsi , taiteellisista kokeiluistaan tunnettu Teatteri Telakka , vuodesta toiminut Pyynikin kesäteatteri , lasten- ja nuorten näytelmiin erikoistunut Ahaa Teatteri , nukketeatteri Teatteri Mukamas ja Tanssiteatteri MD.

Tampere on Suomen mittakaavassa merkittävä museokaupunki, ja esimerkiksi museologi Janne Vilkuna pitää Tamperetta Suomen parhaana museokaupunkina.

Vuonna perustettua Museokeskus Vapriikkia hän pitää koko Suomen museoalan lippulaivana. Vapriikissa on useita näyttelytiloja ja museoita, ja se oli museokeskuksena Suomen ensimmäinen laatuaan.

Vuoden museotilastojen mukaan Museokeskus Vapriikki oli Suomen toiseksi suosituin museo Ateneumin taidemuseon jälkeen. Vapriikissa oli tuolloin   kävijää. Tamperelainen kirjallisuus nousi tunnetuksi toisen maailmansodan jälkeen perustetun Mäkelän piirin myötä. Kirjallisuuden tutkija Yrjö Varpion mukaan ryhmän jäseniä yhdisti romanttinen kirjallisuuskäsitys, jossa pyrittiin myös osaltaan hakeutuun sodan ja sen jälkeisen ajan ankeudesta.

Monilla muillakin nuortenkirjailijoilla on yhteyksiä Tampereeseen. Suurisuuntaisimmin Tamperetta on kirjallisuudessa kuvannut Tampere-trilogiassaan vuosina — Eila Pennanen. Manninen on katsellut Tamperetta kauhufantasian näkökulmasta Kapteeni Kuolio -sarjakuvissaan. Tampereen rockkulttuuri alkoi kukoistaa luvulla, jolloin syntyi monia uusia yhtyeitä. Niiden tyyliään kutsutaan nimellä manserock. Lisäksi punkin menestys luvun jälkipuoliskolla synnytti Tampereelle Poko Rekords -levy-yhtiön ja uuden aallon yhtyeet Sensuuri , Kollaa kestää ja Karanteeni.

Tampereella on vahvaa mediakaupunki, sillä siellä sijaitsevassa Tohlopin televisiokeskuksessa on luvulta lähtien toiminut valtakunnallinen Yle TV2 -televisiokanava [] ja esimerkiksi suomalainen radiotoiminta sai alkunsa Tampereella, kun Arvi Hauvonen perusti ensimmäisen yleisradioaseman.

Yle TV2 -kanavan juuret ovat Tamvisiossa , joka siirtyi Yleisradiolle Kakkoskanava on ollut merkittävä vaikuttaja Tampereella, ja kaupungissa onkin kuvattu useita tunnettuja televisio-ohjelmia ja -sarjoja. Tampereella ilmestyvä Aamulehti oli vuonna Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien jälkeen levikiltään Suomen kolmanneksi suurin sanomalehti.

Lehden levikki oli   Tampereen paikallinen erikoisruoka on mustaksimakkaraksi kutsuttu verimakkara. Nimitys mustamakkara on peräisin ja luvun taitteesta, ja lopullisesti se vakiintui luvulla. Tampereelle rievä tuli luvulla. Järvensivun kaupunginosan useiden leipomoiden ansiosta aluetta alettiin kutsua rieväkyläksi, joka laajeni pian viittaamaan koko Tampereeseen.

Tampereen grillien erikoisuus on tataarien perinneruokaan pohjautuva pärämäts. Se on karjalanpiirakkaa muistuttava piiras, jonka sisällä on maustettua jauhelihaa. Tampereella se kehitettiin Linkosuon leipomossa.

Suomessa myytävistä kanansiivistä Pirkanmaalla syödäänkin lähes puolet. Myös taiteilija Juice Leskisellä on oma vaikutuksensa tamperelaiseen ruokakulttuuriin joista tunnetuin lienee Lamminpään lumous. Lamminpään lumousta saa osasta Tampereen ruokapaikoista. Tamperetta on kutsuttu suomalaisen jääkiekkoilun mekaksi ja kehdoksi.

Kaupungissa sai alkunsa Suomen jääkiekkotoiminta ja sinne rakennettiin Suomen ensimmäinen tekojäärata Koulukadun kenttä ja ensimmäinen jäähalli Tampereen jäähalli. Tamperelaiset joukkueet ovatkin menestyneet erinomaisesti. Ilves on voittanut 16 mestaruutta ja on mestaruustilastossa toisena edellään vain paikalliskilpailija Tappara , jolla on mestaruuksia 17 kun sen edeltäjän TBK: Näiden lisäksi Koovee ja Tampereen Palloilijat ovat voittaneet yhden mestaruuden. Jääkiekon pääsarjassa on ollut mukana vähintään kaksi tamperelaisjoukkuetta joka kerta vuodesta Jääkiekon lisäksi Tampereen tunnetuimpia urheilulajeja ovat jalkapallo , yleisurheilu , lentopallo , paini ja nyrkkeily.

Suurimpia Tampereella järjestettäviä urheilutapahtumia ovat tenniksen Tampere Open , koripallon Delfin Basket , nyrkkeilyn Tammer-turnaus , kansainvälinen souturegatta ja Pirkan kierrokseen liittyvät tapahtumat. Ensimmäiset yleisurheilun Suomen-mestaruuskisat Kalevan kisat pidettiin Tampereella Kaiken kaikkiaan kaupunki on isännöinyt Kalevan kisoja 13 kertaa, viimeksi vuonna Kyseessä oli samalla ensimmäinen kerta, kun maaottelu järjestettiin Suomessa muualla kuin Helsingissä.

Tampereella pelattiin Helsingin olympialaisten jalkapallo-otteluita. Tampereella on runsaasti ulkoiluun sopivia alueita ja reittejä, palloilu- ja urheilukenttiä, uimarantoja, luistelukenttiä ja lumisina talvina runsas latuverkosto. Sisäliikuntaan on seuroilla mahdollisuus varata vuoroja muun muassa Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen , jäähalleihin, Nääshalliin, Tampereen stadionille Ratinaan, Tesoman palloiluhalliin , Hervannan vapaa-aikakeskukseen ja moneen muuhun sisäliikuntatilaan.

Neljä uimahallia ja Nääshalli ovat myös yksittäisten kuntoilijoiden käytettävissä. Viinikka  · Nekala  · Vihioja  · Jokipohja  · Muotiala. Linnainmaa  · Leinola  · Holvasti  · Vehmainen  · Hankkio. Hervanta  · Rusko  · Hervantajärvi.

Härmälä  · Sarankulma  · Rantaperkiö Koivisto: Lakalaiva  · Peltolammi  · Multisilta  · Vuores  · Lahdesjärvi. Nurmi  · Sorila  · Aitoniemi Kämmen: Kämmenniemi  · Viitapohja Terä: Polso  · Terälahti  · Velaatta.

Tampere Tammerfors vaakuna sijainti Myötäpäivään ylhäältä: Huvipuisto Särkänniemi Näsinneulasta katsottuna. Konsertti- ja kongressikeskus Tampere-talo. Kaupungin siluettia Pyynikin näkötornista katsottuna. Tammerkoski Hämeensillalta katsottuna, sekä Tampereen tuomiokirkko. Tampereen väestönkehitys — Vuosi Asukkaita Tampereen alueen kallioperä Tilastoja Suomen ilmastosta Ilmatieteen laitos.

Tampereen kaupungin metsien hoidon toimintamalli — pdf Tampereen kaupunki, Kiinteistötoimi. Teoksen verkkoversio viitattu Mitä Missä Milloin , s. Korkeakoululaitos saapuu Tampereelle Koskesta voimaa. Vilkku , , Artikkelin verkkoversio Viitattu 2. Tampereen vuoden budjettiesitys on julki: Näin käy verojen ja maksujen Aamulehti.

Kasvava työttömyys alentaa Tampereen verotuottoja Kauppalehti. Kaupan jätti nappasi ykköspaikan kansainväliseltä yhtiöltä Yle. Tampere valittiin vuoden pyöräilykunnaksi Yle Uutiset. Raitiovaunut tulevat Tampereelle — kaupunkiin rakennetaan raitiotie Viitattu 7. Kantatie 60 Viitattu

tampere seksi wiki Näiden lisäksi Koovee ja Tampereen Palloilijat ovat voittaneet yhden mestaruuden. Kauppiaille annettiin paikka Kauppakadun varrelta ja käsityöläisille kaupungin reuna-alueilta. Tampere on Suomen mittakaavassa merkittävä museokaupunki, ja esimerkiksi museologi Janne Vilkuna pitää Tamperetta Suomen parhaana museokaupunkina. Merkittävä avaus oli vuonna Tampereen teknillisen suomipillua aasialainen pillu viereen rakennettu Hermian tiedepuisto. Yli 50 hehtaarin suuruisia järviä on noin kymmenen prosenttia. Muu teollisuus alkoi saapua Tampereelle luvulla, jolloin Messukylän puoleiselle koskenrannalle perustettiin Teiskon järvimalmia hyödyntänyt rautamasuuni. Evakkojen asettumisen ja kaupungistumisen tuloksena väestö jatkoi kasvuaan luvulla ja sen jälkeenkin.

: Tampere seksi wiki

Tampere seksi wiki 115
Salaista seksi seuraa seksi filmejä Kaupungin itärajaksi muodostui Tammerkosken länsiranta ja länsirajaksi nykyisten Pyynikin puistoalueen ja Pispalan kaupunginosan välinen raja. Tampereella toimii useita teattereita sekä Tampereen ooppera. Hatanpään kartanon maille Kyttälään oli syntynyt työväestön asuttama esikaupunki, jonka rakennuskanta oli erittäin heikkoa. Muissa hankkeissa Wikimedia Commons. Lisäksi Tampereella toimivat muun muassa Jehovan todistajien yhteisö ja Tampereen islamin yhdyskunta. Härmälän lentoasema suljettiin lopullisesti vuonna Kastike koukuttaa prostituutio kokemuksia hellen kavereita Yle Uutiset.
Frenulumin repeämä sex porno 325
Tampere seksi wiki 65

Tampereen vapaakaupunkiasemaa jatkettiin tämän mahdollistamiseksi. Skotlantilainen , tuolloin Pietarissa työskennellyt insinööri James Finlayson perusti Tampereelle vuonna tehtaan, jonka alkuperäisenä tarkoituksena oli tuottaa kehruukoneita Suomeen muodostettavaa tekstiiliteollisuutta varten.

Tehdas sai suuren maa-alueen kaupungin pohjoislaidalta entisen kruunupolttimon alueelta. Finlayson ei saanut koneitaan kaupaksi, minkä takia tehdas siirtyi puuvillan kehräämiseen. Vesivoimaa alettiin hyödyntää entistä paljon tehokkaammin ja tehdas alkoi kasvaa.

Teollisuuslaitoksen päärakennukseksi rakennettiin Kuusivooninkinen. Muu teollisuus alkoi saapua Tampereelle luvulla, jolloin Messukylän puoleiselle koskenrannalle perustettiin Teiskon järvimalmia hyödyntänyt rautamasuuni. Tästä teollisuuslaitoksesta kehittyi myöhemmin Tampereen puuvillatehdas- ja konepajaosakeyhtiö, Tampella. Keskustori ja Finlaysonin tehtaan väliin. TAKO ja Liljeroosin kehräämö. Kosken itärannalle syntyi nykyisen Koskikeskuksen alueelle Verkatehdas. Kaikki tehtaat saivat käyttövoimansa koskesta, jonka vesi kerättiin kosken rannoilla olleisiin ruuhiin.

Emil Aaltonen siirsi kenkätehtaansa Hattulasta Tampereelle vuonna , mikä merkitsi uuden teollisuudenhaaran läpimurtoa. Tampere kasvoi luvun lopulla nopeasti, sillä vuonna asukkaita oli noin 7  ja vuonna jo 36  Kivitalot muokkasivat Tamperetta uudenaikaiseen suuntaan. Uudistumista osoittivat myös viemäri- ja vesijohtoverkoston rakentaminen ja sähkövalojen syttyminen.

Kaupungin alue kasvoi luvun loppupuoliskolla itään päin. Vuonna kaupunkiin liitettiin kosken itäranta, Kyttälä [18] , jonne edellisenä vuonna oli rakennettu Tampereen rautatieasema , alun perin siis kaupungin ulkopuolelle. Hatanpään kartanon maille Kyttälään oli syntynyt työväestön asuttama esikaupunki, jonka rakennuskanta oli erittäin heikkoa. Kaupunginosan maat siirtyivät alueliitoksen yhteydessä kaupungin omistukseen.

Ne, jotka eivät tähän kyenneet, joutuivat muuttamaan Armonkallioon tai Pispalaan , joka kuului Pirkkalan kuntaan. Myöhemmin kaupunki osti Hatanpään kartanolta myös Viinikan ja lopulta koko kartanon alueen.

Aivan luvun lopussa rakennettiin Tampereen ortodoksinen kirkko alkujaan venäläistä siirtokuntaa ja sotaväkeä varten. Rautatieyhteys Helsingistä Hämeenlinnan kautta Tampereelle valmistui vuonna Tampereen ensimmäinen kansakoulu aloitti toimintansa Hämeenpuiston varrella vuonna [25] ja se korvasi tehtaiden ja seurakunnan perustamat koulut, joista tunnetuin oli vuonna aloittanut Finlaysonin koulu.

Ensimmäinen tamperelainen sanomalehti, Sanomia Tampereelta , alkoi ilmestyä vuonna Toinen huomattava lehti oli vuosina — ilmestynyt sosialidemokraattinen Kansan Lehti.

Tampere oli luvun alkuun tultaessa Suomen tärkein teollisuuskaupunki, jota leimasi työväestö. Kaupungin ympärille oli syntynyt lukuisia esikaupunkeja. Näistä tärkeimpiä olivat Viinikka ja Pispala. Erityisesti esikaupungeissa työväestön elinolot olivat heikot. Työväestön suuren määrän vuoksi Tampereelle syntyi luvun lopulta alkaen elinvoimainen työväenliike. Tamperelaiset osallistuivat aktiivisesti muun muassa raittius-, herätys- ja naisliikkeisiin. Osaltaan kehitystä vauhditti varallisuusperustainen äänioikeus , jonka vuoksi kaupungin kunnallispolitiikkaa hallitsivat suurimmat teollisuusmiehet ja kauppiaat.

Ensimmäinen maailmansota toi aluksi kaupunkiin hyvinvointia, sillä sota aiheutti talouden korkeasuhdanteen , mutta maaliskuun vallankumous vuonna katkaisi kauppasuhteet Venäjälle. Suomi oli riippuvainen idänkaupasta erityisesti ruokahuoltonsa osalta, mikä aiheutti erityisesti kaupungeissa ruokapulan. Maan julistautuminen itsenäiseksi ei ratkaissut taloudellisia ongelmia.

Sen sijaan kesän ja syksyn tapahtumat erinäisine välikohtauksineen synnyttivät väestöryhmien välille syvän epäluulon. Suomen sisällissodan alkaessa tammikuun lopulla punaiset ottivat vallan haltuunsa Tampereella. Valkoisten kannattajien yrittäessä poistua kaupungista syntyi Suinulassa välikohtaus , jossa turkulainen punakaartiyksikkö ampui useita aseettomia valkoisia vankeja. Vaikka tapahtuma oli sinänsä vähäinen verrattuna kummankin puolen myöhemmin suorittamiin raakuuksiin, se vaikutti henkiseen ilmastoon ja loi ennakkotapauksen vankien oikeudettomalle surmaamiselle.

Kaupungin punakaartit osallistuivat sisällissodan alkuvaiheessa taisteluihin Vilppulan suunnalla, josta valkoiset karkottivat nämä maaliskuun alkupuolella. Maaliskuun lopussa Tampere joutui valkoisten saartamaksi sekä itä- että länsipuolelta. Koska länsipuolella oli vahva venäläisten rakentama linnoitusketju, valkoisten hyökkäys tapahtui itäpuolelta.

Verisimmät taistelut käytiin Messukylässä , Kalevankankaalla jonka taistelussa kaatui myös vapaaehtoisena valkoisten puolella taistellut, Ruotsin entisen pääministerin Olof Palmen samanniminen setä ja keskustassa. Taisteluiden jälkeen noin 11  hengissä säilynyttä punaista kerättiin Kauppatorille ja vietiin Kalevankankaan vankileirille. Sota jätti jälkiä sekä kansaan että kaupunkikuvaan.

Kaksiviikkoinen valtaustaistelu jätti jälkeensä tuhoutuneita kortteleita, ja noin 2  ihmistä menetti kotinsa. Pahiten kärsivät Kyttälä ja Tammela. Verkatehdas ja sen läheiset rakennukset vaurioituivat niin pahoin, että kaupunki pakkolunasti alueen Hatanpään valtatien rakentamiseksi.

Sodan jälkeen kunnallinen äänioikeus muutettiin yleiseksi ja yhtäläiseksi, minkä seurauksena Tampereen kaupunginvaltuustoon muodostui sosiaalidemokraattinen enemmistö. Kaupunki kasvoi ja laajeni nopeasti. Suomen evankelisluterilaisen kirkon Tampereen hiippakunta perustettiin vuonna , kun vanhan Porvoon hiippakunnan — alkujaan Viipurin hiippakunnan — piispanistuin siirrettiin Tampereelle.

Samalla kehitettiin infrastruktuuria rakentamalla Hämeensilta ja rautatieaseman ali kulkeva tunneli. Vuonna valmistui linja-autoasema , joka oli parinkymmenen vuoden ajan Pohjoismaiden suurin. Tampere laajeni sotien välisenä aikana useisiin esikaupunkeihin, minkä seurauksena syntyivät Viinikka , Lappi , Petsamo , Nekala , Härmälä , Vuohenoja , Rantaperkiö ja Järvensivu , jotka sijaitsivat muutaman kilometrin päässä kantakaupungista.

Suurin osa niiden asukkaista oli tehdastyöläisiä. Pyynikinrinteen alueelle puolestaan nousi erityisesti varakkaamman väestön asuntoja. Itäosa Pohjois-Pirkkalasta , muun muassa Pispala , liitettiin Tampereeseen vuonna ; kunnan jäljelle jäänyt osa muutettiin samalla Nokian kauppalaksi.

Toisaalta teollisuuden rakennemuutoksen ensimmäisenä merkkinä Frenckellin vanhanaikaiseksi jäänyt paperitehdas meni konkurssiin jo vuonna Huomattavia Tampereelle maailmansotien välisenä aikana valmistuneita rakennuksia ovat rautatieaseman ja linja-autoaseman lisäksi mm.

Suuri osuus kaupunkikuvan muotoutumiseen oli silloisella kaupunginarkkitehdillä Bertel Strömmerillä. Vuonna vihittiin käyttöön Tampere-Härmälän lentoasema. Toisen maailmansodan aikana Tampere oli sotateollisuuden merkittävä keskus. Erityisen tärkeätä osaa näytteli Tampellan tehdas, joka valmisti ja huolsi sodan aikana kranaatinheittimiä ja tykkejä. Tekstiilitehtaat valmistivat pääasiassa univormuja kulutustarvikkeiden jäädessä vähemmälle. Korvikemateriaalien käyttö oli yleistä; Sarvis Oy perustettiin tuottamaan nappeja puolisynteettisestä muovista.

Talvisodan aikana vihollinen pommitti Tamperetta melko voimakkaasti, mutta tuhot jäivät vähäisiksi. Pommituksia tapahtui kaikkiaan yhdeksänä päivänä, ensimmäisen kerran Viimeisen pommituksen aiheuttamat vahingot olivat vakavimmat. Talvisodassa tamperelaisia kuoli pommitusten uhreina 14, jatkosodassa pommituksia ei sattunut. Osaltaan tähän vaikutti se, että sisämaassa sijaitseva Tampere oli suurimman osan jatkosodan ajasta varsin kaukana neuvostoilmavoimien tukikohdista. Tampereen miehet taistelivat talvisodan aikana pääasiassa Jalkaväkirykmentti Sodan jälkeen Tampere kehittyi olennaisesti sotien välisen ajan trendejä seuraten.

Sotakorvaustuotteiden valmistaminen paisutti kaupungin metalliteollisuutta, jonka tärkeimmät edustajat olivat Lokomo ja Tampella. Oman värinsä kaupungin elämään antoi kommunistien toiminnan laillistaminen, mikä jakoi työväestön kahtia. Kaupungin poliittisessa elämässä Kokoomuksen ja SDP: Aseveliakselin pääarkkitehdit olivat kaupunginjohtaja, sosialidemokraatti Erkki Lindfors ja kaupunginvaltuuston kokoomuslainen puheenjohtaja Lauri Santamäki.

Sen merkittävä taustavaikuttaja oli maanpaosta Tukholmasta Tampereelle vuonna palannut päätoimittaja Arvo Poika Tuominen. Kaupungin ilmettä leimasi voimakas rakentaminen, joka on johtanut nykyiseen kaupunkikuvaan. Tampereen suurimman lähiön , Hervannan , jonka keskeiset rakennukset ovat suunnitelleet arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä , rakentaminen alkoi siihen saakka lähes asumattomalle metsäalueelle luvun alkupuolella ja jatkui seuraavalla vuosikymmenellä.

Samaan aikaan keskusta-alueen rakennusympäristö muuttui voimakkaasti, kun suurin osa Tammelan ja Amurin vanhoista puutaloista purettiin uusien kerrostalojen tieltä. Vanhan rakennuskannan häviämiseen havahduttiin vuonna verkatehtaan vanhojen rakennusten purkamisen yhteydessä.

Värikäs suojelukiista käytiin myös kauppahallista luvun alussa. Viimeisimpien vuosikymmenien aikana ovat muodostuneet muun muassa Hallilan , Linnainmaan ja Atalan kaupunginosat. Tampereen ja Lempäälän rajalle on syntymässä Vuoreksen kaupunginosa.

Tampereen merkitys junaliikenteen solmukohtana korostui entisestään, kun vuonna valmistui uusi aikaisempaa huomattavasti nopeampi rautatieyhteys Tampereelta Pohjanmaalle Parkanon kautta.

Vuosien mittaan ahtaaksi käyneen Härmälän lentoaseman korvasi vuonna naapurikunnan Pirkkalan puolelle rakennettu uusi Tampere-Pirkkalan lentoasema. Härmälän lentoasema suljettiin lopullisesti vuonna Vuonna perustettiin kunnallinen liikennelaitos , joka on hoitanut pääosan Tampereen sisäisestä joukkoliikenteestä.

Liikennelaitoksen kalustoon kuului johdinautoja vuoteen saakka, jolloin tämä liikenne lopetettiin. Vanhan teollisuuskaupungin muutosprosessi tärkeäksi kasvukeskukseksi alkoi luvun lopulla, kun Yhteiskunnallinen korkeakoulu siirtyi kaupunkiin ja muutti nimensä Tampereen yliopistoksi.

Vuonna Tampereelle perustettiin Teknillisen korkeakoulun filiaali, joka vuonna itsenäistyi Tampereen teknilliseksi korkeakouluksi, myöhemmäksi Tampereen teknilliseksi yliopistoksi.

Paikallinen teknillinen seura aloitti myös televisiotoiminnan, jonka Yleisradio sittemmin osti. Tästä sai alkunsa Tampereen Ristimäessä toimiva TV2. Tampereen teatterin ja Tampereen työväen teatterin rinnalle syntyi vuonna Pyynikin kesäteatteri , joka sai huomiota herättäneen pyörivän katsomon vuonna Miehellä tippuri aiheuttaa tavallisesti tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kirvelyä virtsatessa.

Virtsaputkesta valuu vaaleanharmaata märkää, joka muuttuu muutaman päivän kuluessa kellertäväksi. Hoitamaton tippuri voi levitä ylöspäin virtsaputkessa, aiheuttaa kuroumia virtsaputkeen ja lisäkivestulehduksen. Myös erektiot voivat muuttua kivuliaiksi. Hoitamattomassa tippurissa on myös mahdollista, että bakteeri pääsee verenkiertoon ja aiheuttaa niveltulehduksen tai verenmyrkytyksen.

Nämä oireet voivat paljastaa, että sinulla on klamydia Ettei vain olisi käynyt vahinko? Katso tästä sukupuolitautien oireet. Gynekologi varoittaa uudesta ehkäisyvälineestä: Suomessa on jopa puoli miljoonaa. Suomessa on valtava määrä merkitsemättömiä kissoja, joiden omistajia ei tunneta.

Kommentit Näytä lisää Kommentointi on päättynyt. Älä keitä, vaan anna potuille kyytiä grillissä. Mitä ihmettä tapahtui Roseanne Barrille? Näyttävä ura karahti yhteen twiittiin — tällainen oli ikonisen koomikon nousu ja tuho.

Halvalla ja kalliilla ripsivärillä ei olekaan eroa? Asiantuntija kertoo, miten ripsari voi maksaa vain pari euroa. Kummisetä jätti perinnöksi arvottoman näköistä roinaa — seasta paljastui veistos, josta maksettiin 40 euroa. Muuttuko Helsinki aavekaupungiksi juhannuksena? Katso suoraa lähetystä Mannerheimintiestä.

3 Responses

  1. tampere seksi wiki says:

    -

  2. tampere seksi wiki says:

    -

  3. tampere seksi wiki says:

    -

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *